Gotowane pulpety z mięsa mielonego

Pulpeciki to jeden z najpopularniejszych polskich przysmaków, który często gości na naszych stołach. Bywa, iż nazywane są one także klopsikami. Otóż, wykonywane są z mięsa mielonego, najczęściej wołowego, wieprzowego lub drobiowego. Ponadto, smaczne są także klopsiki z ryby oraz z ryżu, stanowiące przysmak wegetarian. Warto podkreślić to, że swym wyglądem przypominają małe kuleczki, najczęściej gotowane i podawane razem z różnymi sosami, zwykle z pomidorowym lub koperkowym, które przygotowuje się bardzo szybko.

Oprócz tego, mile widziane są też pulpety z warzywami, zarówno polskimi jak i nieco egzotycznymi, które możemy dobierać w zależności od własnych upodobań kulinarnych. Otóż, z mięsem mielonym idealnie komponują się pomidory, marchewka, cebula, papryka, kapusta pekińska, pietruszka, czosnek, seler. Warto znaczyć to, iż pulpety z warzywami możemy przygotować na dwa sposoby. Otóż, albo gotujemy je osobno w bulionie i później zalewamy sosem warzywnym, albo gotujemy klopsiki razem z warzywami i wtedy możemy danie podawać też jako zupę.

Przepis na gotowane pulpety z warzywami

Składniki – pulpety:

  • 0,5 kg mięso mielone (wołowe i wieprzowe),
  • 1/2 średniej cebuli,
  • 1 jajko,
  • 1 kromka bułki bagietki,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1/2 szklanki wody gorącej,
  • majeranek,
  • vegeta,
  • pieprz mielony,
  • sok z 1/2 cytryny.

Składniki – sos warzywny:

  • 1 pomidor średni,
  • 2 marchewki,
  • 1/2 papryki czerwonej i zielonej,
  • 1/2 cebuli dużej,
  • 5 pieczarek średniej wielkości,
  • 2-3 łyżki margaryny,
  • 1 kostka rosołowa,
  • sól, pieprz mielony.

Sposób przyrządzenia:

Po pierwsze, cebulę kroimy kostkę, zalewamy gorącą wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i odstawiamy na 15 minut. Następnie do miski kładziemy mięso i dodajemy kawałek bagietki wcześniej zamoczonej w mleku. Kolejno dorzucamy vegetę, pieprz mielony, majeranek i dokładnie mieszamy z mięsem. W dalszym etapie odsączamy cebulę i łączymy z masą mięsną. Następnie odstawiamy na 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy sos. W tym celu rozpuszczamy margarynę na patelni i dodajemy cebulę pokrojoną w paski. Kiedy cebula się zarumieni, dorzucamy paprykę także pokrojoną w paski oraz marchewki pokrojone w prążki. Smażymy warzywa, cały czas mieszając. Kolejno, dodajemy kawałki pomidora i na końcu ćwiartki pieczarek. Cały czas smażymy, przyprawiamy pieprzem mielonym. Rozpuszczamy kostkę rosołową w szklance ciepłej wody, zalewamy nią warzywa i dusimy przez 20 minut. W razie potrzeby możemy jeszcze dodać soli do smaku. Kiedy sos jest gotowy, z mięsa formułujemy małe kotleciki, wsadzamy je do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez 30 minut. Danie możemy także serwować razem z ryżem lub kaszą.